Binnenland

Naast de tropische stranden en de prachtige zee heeft het binnenland van de Dominicaanse Republiek veel te bieden en zijn er veelzijdige excursies te boeken.

Safari

Ontdek het binnenland van de Dominicaanse Republiek en ga op safari door de binnenlanden en de jungle. Er zijn vele aanbieders en u kunt dit op verschillende manieren en met verschillende voertuigen beleven. Quad rijden, jeepsafari, buggy tour, jungle tour met open trucks, paardrijden of te voet, er zijn veel verschillende mogelijkheden om het binnenland te verkennen. Vaak combineren deze tours het actieve gedeelte met educatieve stops, zoals een bezoek aan een dorpje, een kennismaking met de lokale bevolking en het lokale eten of een bezoek aan een sigaren- of rumfabriekje. Als afwisseling op uw strandvakantie is een dagje safari zeker een aanrader!

Chocolate Tour

Wanneer u niet alleen de toeristengebieden wilt zien, maar ook het echte lokale leven wilt ervaren dan kunt u een Chocolate Tour boeken. De Chocolate Tour is opgezet in samenwerking met de locale associatie van cacaoboeren, en geeft een kijkje in de wereld van Fairtrade. Het programma PASEO, waar de Chocolate Tour een onderdeel van is, helpt kleinschalige boeren bij het ontwikkelen van duurzame toerismeprojecten rondom Fairtrade. Op de cacaoplantage verteld de boer u alles over cacao en chocolade. Dit is niet alleen een smaakvolle excursie, u helpt ook de lokale boeren door uw bijdrage in hun, vaak erg lage, inkomen. De Chocolate Tour wordt aangeboden door TUI Nederland (Holland International, Arke en Kras). Reist u met een andere organisatie, vraag dan naar de Chocolate Tour bij uw reisleiding of aan de receptie in uw hotel.

Nationale parken

De Dominicaanse Republiek telt 31 nationale parken met een overweldigende flora en fauna, watervallen, meren en rivieren, bergen en dalen. Het grootste nationale park is Jaragua, een biosfeerreservaat waar u de mooiste tropische vogelsoorten vindt. Ongeveer 20 km van Punta Cana ligt het nationale park Del Este, waar vele grotten te vinden zijn en waar u aan de kust met een beetje geluk dolfijnen kunt spotten. Aan de noordkust ligt het prachtige Parque Nacional Los Haitises met indrukwekkende mangroves en grotten.

Grotten

Op de Dominicaanse Republiek zijn vele verschillende grotten, kloven en grottenstelsels die zeker een bezoek waard zijn. U kunt de grotten onder begeleiding van een gids bewonderen. Vaak zijn de grotten kunstmatig verlicht wat een adembenemend en sprookjesachtige wereld laat zien. In veel grotten zijn nog de oude tekeningen van indianen te vinden. Opmerkelijk is dat de stalagtieten  in de grotten  op de Dominicaanse Republiek zo’n 1 cm per jaar groeien, doordat het vaak, hard en veel regent en het water veel kalk bevat. Hierdoor onderscheiden deze grotten zich van de grotten in Europa waar de stalagmieten en stalactieten slechts 1 cm per 500 groeien! U kunt de grotten te voet ontdekken, maar u kunt ook gaan grotduiken, waarbij u de wondere onderwaterwereld in de grotten kunt aanschouwen. Voor het duiken is vaak wel een brevet en ervaring vereist. Maar er worden ook excursies aangeboden die minder diep gaan voor de minder ervaren duiker.

Rum en sigaren

Rum en sigaren zijn onlosmakelijk verbonden met de cultuur op de Dominicaanse Republiek. De sigaren op de Dominicaanse Republiek doen niet onder aan de Cubaanse sigaren. Vaak is een bezoekje aan een rum of sigarenfabriek een onderdeel van een excursie, zoals bijvoorbeeld de safari-excursies.

Paardrijden

Bij bijna elk resort op de Dominicaanse Republiek kunt u paardrijden. Zowel voor kinderen op kleine paarden als voor volwassen op grote paarden kunt u een rit maken over het prachtige strand. Maar ook zijn er excursies waarbij u kunt paardrijden door het binnenland. Met name in het noorden, waarbij de ervaren paardrij-liefhebber zijn hart op kan halen bij ritten over bergen, door de jungle en door rivieren.

Winkelen

Het explosief groeiende toerisme op de Dominicaanse Republiek heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer winkelcentra te vinden zijn buiten de resorts. Dit zijn veelal Amerikaanse ketens die hier gevestigd zijn en gericht op het toerisme. Naast het aanbod van souvenirs vindt u hier vaak de grote ketens zoals Hard Rock Café, Tommy Hilfiger, Guess, etc. Naast de winkelcentra zijn er op het resort en op het strand vele winkeltjes en kraampjes te vinden van Dominicanen die hun bijzondere souvenirs aan de man willen brengen. Wees niet bang dat u tijdens het zonnen op het strand telkens wordt lastig gevallen door deze handelaren, op de meeste resorts zijn er regels dat de handelaren bij hun winkeltje moeten blijven en dat de toeristen naar hen toekomen in plaats van andersom. En zoals in zoveel vakantieoorden hoort ook afdingen op de Dominicaanse Republiek er bij! Voor de grotere winkels en winkelcentra is een bezoekje aan een van de grote steden onmisbaar;

Steden

In de hoofdstad Santa Domingo vindt u een breed scala aan winkels waar u naar hartelust op zoek kunt naar leuke koopjes, typische Dominicaanse winkeltjes en gezellig een terrasje kan pakken en kunt genieten van de Dominicaanse cultuur. Met het opkomende toerisme zijn ook de bekende hamburgerketens hier neergestreken, zoals Mac Donals en de Burger King.

Naast de hoofdstad zijn de andere steden op de Dominicaanse Republiek ook een welkome afwisseling tijdens uw strandvakantie. Wanneer u verblijft in het noorden dan is de stad Santiago een bijzondere stad om een bezoek aan te brengen. Vanuit Punta Cana kunt u al snel een bezoek brengen aan de dichtstbijzijnde stad Higüey waar u heerlijk kunt slenteren door de vele straatjes en langs de vele winkels.

Golfen

Wanneer u naar de Dominicaanse Republiek reist denkt u waarschijnlijk niet direct aan golfen. Terwijl op de Dominicaanse Republiek juist de prachtigste golfbanen te vinden zijn. Vaak zijn deze golfbanen onderdeel van resorts. Voor de golfliefhebber mag u dit zeker niet missen tijdens uw bezoek aan de Dominicaanse Republiek! Lees meer over golfvakanties.