Veiligheid

De Dominicaanse Republiek is in tegenstelling tot de spookverhalen uit de 80'er jaren een zeer veilige bestemming voor toeristen! Op deze pagina leest u meer over de veiligheid op de Dominicaanse Republiek

Er zijn verschillende verhalen over de veiligheid van de Dominicaanse Republiek. Laat deze verhalen u vooral niet afschrikken, de Dominicaanse Republiek is een veilig land. Wel zijn er zaken waarmee u rekening dient te houden wanneer u reist naar de Dominicaanse Republiek om uw veiligheid te borgen, maar geldt voor ieder vakantieland!

Criminaliteit

Houdt in uw achterhoofd dat een groot gedeelte van de bevolking op de Dominicaanse Republiek beneden het bestaansminimum leeft. Loop dan ook niet te koop met uw bezittingen. Laat uw sieraden thuis, neem niet al uw geld mee als u op excursie gaat en loop niet opzichtig met uw camera rond. Vergelijk het met een grote stad in Nederland of drukke evenementen, ook daar let u extra op uw tas en eigendommen. In de meeste hotels kunt een kluisje huren op uw kamer, maak daar gebruik van voor uw waardevolle spullen zoals uw paspoort, pinpas, creditcard en dergelijke. Wees ook extra alert als u gaat pinnen, en doe dit bij voorkeur niet ‘s avonds of ‘s nachts. Loop ‘s avonds of ‘s nachts niet alleen of met z’n tweën over straat en ga onder begeleiding op excursie. Wanneer u alert bent hoeft u zich geen zorgen te maken over uw veiligheid op straat.

Politie

Op straat op de Dominicaanse Republiek zult u veel politie, militairen en bewakers zien. Omdat u de gewapende politie, militairen en beveiliging niet gewend bent, schrikt dit vaak af. In de Latijnse cultuur is dit echter heel gebruikelijk, zij zijn er voor uw veiligheid. De speciale politie-eenheid POLITUR ziet toe op de veiligheid van toeristen. Toerisme is een groeiende bron van inkomsten voor de bevolking op de Dominicaanse Republiek. Zij zullen er dan ook alles aan doen om uw veiligheid te waarborgen en de reputatie van de Dominicaanse Republiek als veilig vakantieland hoog te houden.

Het alarmnummer op de Dominicaanse Republiek is 911

Drugs

Wees op uw hoede en voorkom dat u in aanraking komt met drugs. Op de Dominicaanse Republiek staan hier zware en hoge straffen op. Vaak worden toeristen gebruikt als drugskoerier. Neem dan ook niets van vreemden aan en laat uw bagage nooit onbeheerd staan. Op het vliegveld wordt streng gecontroleerd met drugshonden. U hoeft hier niet van te schrikken, dit is een standaard controle. Op de Dominicaanse Republiek zitten ruim 130 Nederlanders gevangen als gevolg van drugsbezit.

Verkeer

Wanneer u gaat deelnemen aan het verkeer zult u snel opmerken dat de wegen slecht zijn en er vaak geen straatverlichting is. Ook rijden de Dominicanen niet zoals u dat gewend bent, de orde op de wegen is totaal anders dan in Nederland. De verkeersregels zijn niet officieel en alleen bekend bij de Dominicanen. Het wordt dan ook afgeraden om een auto te huren. Neem bij voorkeur een taxi, deze zijn erg goedkoop op de Dominicaanse Republiek.