Stormseizoen

Stormseizoen Dominicaanse RepubliekDe Dominicaanse Republiek ligt midden in het Caribisch gebied en dichtbij de evenaar. Hierdoor is de temperatuur het hele jaar door constant. In de maanden juli t/m november bestaat er echter een verhoogde kans op tropische stormen. Deze periode wordt ook wel het stormseizoen of orkaanseizoen genoemd. September geldt als de meest ‘actieve’ maand op het gebied van deze stormen. Deze stormen zijn eigenlijk zeer korte en hevige hoosbuien met veel wind en neerslag en duren doorgaans nooit de hele dag. 

Door de ligging van de Dominicaanse Republiek zijn de stormen die passeren nooit op volle kracht. De stormen zijn pas op zijn hevigst als zij de kust van Mexico of de Verenigde Staten bereiken. Doordat de stormen enkel passeren wordt het land zelf vrijwel nooit getroffen door een orkaan. Wel is er in het orkaanseizoen meer kans op heftige regenval en wind als een huricane of tropische storm het eiland passeert.

De stormen die passeren zijn nooit op volle kracht en betekenen hooguit een dag met regen en flinke windstoten. ‘s Nachts trekt dit meestal volledig weg en de volgende dag lijkt het of er niets gebeurd is!

Beste reisperiode

Het hoogseizoen op de Dominicaanse Republiek loopt dan ook van december tot en met juni, dit zijn dan in de regel ook de droogste maanden met de meeste zon en minste kans op neerslag. Dit is dan ook terug te zien in de prijzen: in onze zomerperiode zijn reizen naar de Dominicaanse Republiek goedkoper dan in onze winter. Dit betekent niet dat u beter in de winter op vakantie kunt gaan, u kunt echter één of twee dagen wat minder weer treffen. Lees hier meer over het weer & klimaat.