Eten en drinken

Tijdens uw verblijf op de Dominicaanse Republiek zult u waarschijnlijk in een hotel of resort verblijven waar het eten en drinken op toeristen is afgestemd. De ketens zijn vaak Amerikaans, en de buffetten bieden voor elk wat wils, zoals patat, verschillende soorten vlees, salades, brood, pasta’s, etc. (Let wel op met rauwe salades, het wordt afgeraden om groente en fruit rauw te eten.) Wanneer u op de Dominicaanse Republiek bent is het natuurlijk ook een aanrader om eens van de lokale keuken te proeven; 

Eten

Vlees drogen

De Dominicanen drogen hun vlees vaak zelf.

De keuken van de Dominicanen bestaat uit een mengelmoes van met name Spaanse en Indiaanse invloeden. Verschillende vleessoorten, kruiden en specerijen, pasta’s, bonen en rijst zijn veelgebruikte ingredienten in de Dominicaanse keuken. Typische Dominicaanse gerechten zijn Sopa Criolla Dominicana (maaltijdsoep met pasta, vlees en uien), Sanocho (stoofvleesgerecht) en Bandera Dominicana (vlees, rijst en bonen). Ook zijn El Moro (bruine bonen en rijst gemixt met vlees apart), El Sancocho (soep met vlees, aardappel, banaan, vlees, wortel en vermicelli) en El Asopoa (soep met rijst en vlees) favoriete gerechten bij de Dominicanen. Typisch Dominicaans brood is het Casabe-brood, gemaakt van maniok en ingesmeerd met ananas-jam. Een lekkernij is Frito Verde oftewel gefrituurde groene bananan. De Dominicanen eten graag bij Freidurias, een snackbar waar je verschillende lekkernijen zoals longanzias (zongedroogde varkensworstjes), morcilla (bloedworst) en kipstukjes kan krijgen. De eenvoudige restaurants voor de Dominicanen zelf worden aangeduid als Comedores. Wanneer u een excursie door het binnenland maakt zult u zien dat er bij veel huisjes het vlees buiten aan een soort ‘waslijn’ hangt te drogen.

Drinken

Mamajuana

De beroemde (en beruchte!) Mamajuana

Dé nationale drank van de Dominicaanse Republiek is rum. De rum wordt gemaakt van suikerriet wat ten overvloede groeit in het land. De donkerbruine variant is jarenlang op vat gerijpt en drinkt men hier het liefst puur. De witte jongere variant wordt veelal gebruikt voor mixdrankjes. De drie belangrijkste merken rum op de Dominicaanse Republiek zijn Barcelo, Brugal en Bermudez. Maar er wordt niet alleen rum gedronken. Het nationale bier is Presidente, naar eigen zeggen het beste bier van de wereld! Verder zijn uiteraard de cocktails populaire drankjes en maken uw tropische verblijf op de Dominicaanse Republiek helemaal af. Pina Colada, Cuba Libre, Bloody Mary, en nog vele andere heerlijke cocktails kunt u laten maken. Een rietje en een parasolletje erin en genieten maar! Naast alcoholhoudende dranken worden er ook de heerlijkste non-alcoholische cocktails gemaakt en verse vruchtensappen en shakes. Het gezondheidsdrankje wat u absoluut niet mag vergeten te proeven tijdens uw verblijf op de Dominicaanse Republiek is Mamajuana. Deze nationale gezondheidsdrank wordt gemaakt van wortels, boombast, rum,wijn, honing en een mix van verschillende kruiden en specerijen. Deze drank heeft ook wel de bijnaam Viagra Dominica omdat men geloofd dat deze drank de potentie bij mannen verhoogd en de verlangens van vrouwen oproept.

Let goed op wat u eet en drinkt! Kraanwater is géén drinkwater en het eten van rauw vlees, vis, groente en fruit wordt afgeraden! Lees hier meer over gezondheid.