Algemene informatie Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is de laatste jaren dé tropische bestemming in het Caribisch gebied. Het hele jaar door kunt u genieten van witte droomstranden, azuurblauw water,  tropische temperaturen, top resorts en het zeer gastvrije volk. Op en top vakantie dus! Op deze pagina vindt u algemene informatie over de Dominicaanse Republiek.

Ontdekking door Columbus

In 1942 werd de Dominicaanse Republiek zoals we dat nu kennen ontdekt door Columbus. Destijds kreeg het eiland de naam La Española. Het eiland is nu bekend als Hispanolia. Op Cuba na is Hispanolia het grootste eiland in het Caribisch gebied. Spanje moest in 1697 1/3 van het eiland afstaan aan Frankrijk en werd toen Saint-Domingue genoemd, het gebied wat wij nu kennen als de Dominicaanse Republiek. Het andere deel wat destijds nog steeds in bezit was van de Spanjaarden is in 1804 onafhankelijk verklaard en dit deel van Hispanolia kennen we nu als Haïti.Op 27 februari 1844 werd de officieel de naam Republica Dominicana aangenomen en werd Santa Domingo als hoofdstad aangewezen. 27 februari is dan ook nog steeds een officiële feestdag in het land.

Geografie

 • Kaart Dominicaanse RepubliekTotale oppervlakte inclusief de drie eilanden is 48.671 km² (bijna 1,5x Nederland).
 • Lengte horizontaal gemeten van Cabo Engaño tot Los Lijas 390 km.
 • Breedte verticaal gemeten van Cabo Isabela tot Cabo Beata 286 km.
 • Lengte landsgrenzen: 360 km (met Haïti)
 • Kustlijn: 1288 km
 • Grootste meer: Enriquillomeer, 251 km²
 • Hoogste punt: Pico Duarte, 3175 m
 • Laagste punt: Enriquillomeer, -46 m

Eilanden

Isla Catalina

Isla Catalina

De Domincaanse Republiek kent meerdere kleine eilanden maar er zijn er drie met een noemenswaardige omvang, te weten:

 • Saona
 • Isla Catalina
 • Beate

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners zijn de Siboney, zij werden echter rond het begin van de jaartelling door de Taíno-indiane van Puerto Rico verdreven. Met de ontdekking van Columbus n 1492 kwamen er logischerwijs steeds meer Spanjaarden op het eiland wonen en later kwamen hier Afrikaanse slaven bij welke voor de Spanjaarden op het land werkten.

In 2011 stond de bevolkingsteller op circa 9,8 miljoen inwoners en met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 180 inwoners per vierkante kilometer is de Dominicaanse Republiek één van de dichtsbevolkte gebieden in de Caribbean. Ruim 35% van de bevolking is geconcentreerd in en om de hoofdstad Santa Domingo. Dit maakte het na Havanna (in Cuba) de grootste stad van het Caribisch gebied.

Ruim 70% van de bevolking bestaat uit zogenaamde ‘Mulatto’s’; inwoners met een gemengde afkomst uit Europa, India en Afrika. 16% van de bewoners is blank en 11% is gekleurd. Omdat de plantagekolonie destijds niet van groot belang was, bestaat de bevolking niet overwegend uit inwoners met een Afrikaanse afkomst. Simpelweg omdat er veel minder slaven nodig waren in die tijd.

Op uw vakantie naar de Dominicaanse Republiek kunt u in ieder geval rekenen op een zeer gastvrij en behulpzaam volk! De Dominicanen zijn trots op hun land en zuinig op hun toeristen.

Toerisme

Toerisme is een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten voor de Dominicaanse Republiek. Het land is zeer gewild onder vakantiegangers, mede door het aangename tropische klimaat en de vele mogelijkheden om te recreëren. Voor de zonaanbidders is er keuze genoeg en zijn er talloze badplaatsen met luxe (all-inclusive) resorts waar men het hele jaar door kan genieten van zon en warmte. De meest bekende badplaatsen zijn Bayahibe, Boca Chica, CaberetePuerto Plata, Punta Cana, Samana, Santo Domingo, en Sosua. Voor een compleet overzicht van toeristische activiteiten neemt u even een kijkje op onze excursiepagina.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (3 votes cast)

Algemene informatie Dominicaanse Republiek, 6.7 out of 10 based on 3 ratings